torstai 9. maaliskuuta 2017

Velkojeni synty

Tällä hetkellä kannan harteillani seuraavaa velkataakkaa:

Opintolaina 2 466 €, korko 0,482 %, maksettu takaisin v. 2020
Asuntolaina 14 000 €, korko 0,77 %, maksettu takaisin v. 2022
Mökkilaina 42 200 €, korko 2,45 %, maksettu takaisin v. 2031 2022

Velallinen minusta tuli 2000-luvun alussa opintolainan myötä. Korkeimmillaan opintolainaa oli reilusti yli 10 000 euroa, mutta jossain vaiheessa maksoin sitä reippaasti pois. Nyt määrä on enää niin pieni, ettei lainan lyhentäminen maksusuunnitelman mukaisesti aiheuta sen kummempaa stressiä.

Työelämän syrjään päästyäni ja pari lasta pyöräytettyäni alkoi asuminen vuokrakolmiossa ahdistaa. Itselläni oli tuolloin määräaikaisia työsuhteita ja miehellä yritysvirityksiä. Koska meillä oli toimeentulon suhteen niin paljon epävarmuutta, päädyimme muuttamaan asumisoikeusasuntoon. Siinä ei tarvinnut ottaa niin suurta velkataakkaa ja tarpeen tullen olisimme saaneet asumistukea asunnon käyttövastikkeeseen. Nyt laina on lyhentynyt jo mukavasti ja helpottaa, kun tietää, että tiukassa tilanteessa asumisoikeuspaperin saa kolmessa kuukaudessa muutettua rahaksi (>30 000 €).

Sitten viimeisenä se harmaita hiuksia tuottava laina. Muutamia vuosia sitten olin aivan pohjalla: väsynyt ja masentunut. Tuntui, etten saa happea arjessani ja olin tosi stressaantunut ja ahdistunut. Sain päähäni, että tarvitsen maaseudun rauhaa eikä aikaakaan kun olin mummonmökin terhakka emäntä. Rakastan mökkiämme edelleen ja elimistöni rentoutuu ja rahoittuu siellä ihan eri tavalla kuin kotona. Perheelleni siitä on tullut tärkeä paikka yhdessäoloon ja siellä on vietetty monia onnellisia ja ikimuistoisia hetkiä perheen, ystävien ja lähisukulaisten kanssa. Mutta. Jos saisin palata muutaman vuoden ajassa taaksepäin, jättäisin mökin vielä hankkimatta ja keskittyisin säästämään tai sijoittamaan "ylimääräisiä" rahoja. Mökki on nimittäin karmea rahareikä: Maksan 300 €/kk lainaa + korkoja takaisin, lisäksi pankki ottaa 3 €/kk tilinhoitomaksua ja 18 €/kk lainaturvaa. Mökki aiheuttaa myös muita kustannuksia: verot, tiemaksu, sähkö, vesi, koneet, polttopuut, pihanhoito jne. Vaikka rahaa palaakin, mökin myynti ei tule kysymykseenkään. Mökki saa luvan olla se turhake tai kallis ylellisyystuote meidän perheen budjetissa! Suunnitelmana on rypistää mökkilainan takaisinmaksu vuoteen 2022 mennessä. Sitten olisin velaton (ja nyt ei mietitä sitä, että jossain luultavasti nostamme asumislainaa omaa kotia varten ja nämä summat tuntuvat siinä kohtaa pieniltä).

3 kommenttia:

 1. Heippa! Löysin blogisi ja jään lukijaksi :) mielenkiinnolla odotan uusia postauksia.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti jatkat vielä bloggausta! :) Olisi kiva kuulla viime aikojen kuulumisia.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että on taas uusi mukava blogi liittynyt joukkoomme!

  Jään ehdottomasti seuraajaksi.

  VastaaPoista